Ervaringen

“Sandra Vehof is gedurende mijn zwangerschap twee keer geweest om me voor te bereiden op de bevalling. Wat ik erg prettig vond is dat het contact één op één is waardoor je je vrij voelt om alle vragen te stellen die je hebt. Het is prettig hoe Sandra dingen uitlegt en je vragen beantwoord. Daarnaast is de tekst die ze inspreekt voor je erg handig en fijn om te luisteren in de weken voor je bevalling. Hoe het mij heeft geholpen bij mijn bevalling is dat ik veel rustiger was en wist wat er ging komen. Ook was het ontspannen tijdens de weeën makkelijker omdat ik me erg bewust was van het feit dat ontspanning bijdraagt aan een (snellere) ontsluiting. Ik raad elke zwangere vrouw een afspraak bij Sandra aan, zeker als je in verwachting bent van de eerste.”

“De persoonlijk voor mij gemaakte tekst door Sandra heb ik aan het einde van de zwangerschap ieder avond geluisterd. Ik heb dit als erg prettig ervaren.
Op deze manier was ik iedere dag bezig op een positieve manier te kijken naar de naderende bevalling. Hierdoor richtte ik me op wat ik wel graag zou willen tijdens de bevalling en hoe het verloop zou zijn. Door mijn ervaring met de eerste bevalling vond ik het erg lastig te focussen op wat ik wel graag zou willen en niet steeds bezig te zijn met wat mijn angsten waren. De ingesproken tekst en de informatie die Sandra ons gegeven heeft, heeft me geholpen om tijdens de bevalling te vertrouwen op mijn gevoel en dat ik alles aan kan. Dit heeft enorm bijgedragen aan een mooie, bijzondere en vooral positieve ervaring van mijn tweede bevalling.”Wij hebben erg goede ervaringen met de begeleiding van Zwanger in Balans. Toen we zwanger raakten, zagen we een traditionele pufcursus niet zitten, en met nog allerlei andere bezigheden zag ik ook op tegen 11 of 12 avonden weg zijn van huis. Wel zocht ik informatie over hoe een bevalling verloopt, en wilde ik proberen om me ook geestelijk goed voor te bereiden op de bevalling. De twee consulten heb ik als prettig en zeer informatief ervaren. Het gehele proces van een bevalling wordt doorlopen en je kunt van alles vragen, ook dingen die ik normaal niet zou vragen in een groep.
Enkele tips, waaronder het laten uitkloppen van de navelstreng, vond ik heel waardevol en hebben we ook uitgevoerd. Tegenover de tekst luisteren stond ik vooraf enigszins kritisch, maar in combinatie met het geboorteplan, het kiezen van prettige muziek en lekker zittende kleding, zag ik vooraf inmiddels bijna uit naar de bevalling. Hoewel de bevalling volgens de geldende normen zwaar was, heb ik dat niet zo ervaren en kijk ik er met een mooi en dankbaar gevoel op terug. Ik denk dat de begeleiding van Zwanger in Balans daaraan zeker heeft bijgedragen. Ik kan het iedereen aanraden in voorbereiding op een bevalling. 

Wij hebben twee keer Sandra op bezoek gehad om ons voor te bereiden op de bevalling. Dit heeft mij destijds veel vertrouwen en rust gegeven. Daardoor heb ik nu achteraf het gevoel het beste uit mezelf gehaald te hebben. Ik vond de bevalling pijnlijk maar ik ben ervan overtuigd dat dit nog erger was als ik deze voorbereiding niet had gehad. Vooral de ademhaling en de oefeningen en uitleg waardoor ik vertrouwen kreeg hebben mij het meest geholpen. Sanne

Onze ervaring met Zwanger in Balans:
Mijn partner en ik hebben de bijeenkomsten met Sandra als zeer positief ervaren. Sandra geeft een heldere uitleg over alle aspecten van de geboorte.
De tips & tricks die ze geeft hebben mij goed geholpen tijdens de geboorte van onze zoon. Ze geeft je inzicht in wat je lijf kan en dit zorgde er voor mij voor dat ik vol vertrouwen de bevalling tegemoet ging!

Tijdens onze zwangerschap zijn wij op zoek gegaan naar een cursus die bij ons paste. Onze zwangerschap was een groots wonder na 12 jaar volkomen onverwachts nadat we al diverse medische wegen waren bewandeld.
Omdat ik de ziekte van lyme heb en daardoor reuma heb, ben ik niet altijd even mobiel dus een puf cursus met zijn allen op de vloer was voor mij niet weg gelegd. En omdat wij een beroep hebben waarin we veel onderweg zijn en het niet altijd zo is dat we de avonden vrij zijn was dit ook iets waar we bij dachten wat willen we.
En toen zagen we zwanger in balans, onze verloskundige gaf ons dit ook aan omdat ik bijvoorbeeld een
angst heb voor braken, hoe ga je hier mee om als het je overvalt tijdens de bevalling. Op een informatie avond was Sandra om informatie te geven samen met een kraamzorgbureau en toen kregen we een informatie folder over zwanger in balans. Wat ons zo vreselijk aansprak was dat dit thuis werd gegeven de cursus en 1op1 was en ook waar zwanger in balans voor staat sprak ons erg aan.
Sandra is bij ons thuis geweest en de 1e sessie bestond vooral uit wat ze doet en hoe te werk, uitleg over een bevalling, en onze eigen inbreng en gegevens. Hiermee is Sandra bezig gegaan, ik heb zelf aangegeven het prettig te vinden dat onze dochter benoemd word en haar naam ingesproken werd in de tekst die we zouden krijgen dit om het zelf eigen te maken, en ook dat ik tegen een paar dingen op zag tijdens de bevalling en
dat ik borstvoeding wilde gaan geven.
1 of 2 weken later hebben we weer een sessie thuis gehad hierbij was de tekst en een cd met mp3 bestand om de tekst te kunnen beluisteren. De tekst bestond voornamelijk uit het tot jezelf komen het leren ontspannen en het speeksel aanmaken om je autonome zenuwstelsel in gang te zetten waardoor je nog meer in rust komt.
Er word duidelijk aangeleerd dat je lichaam gemaakt is en een bevalling natuurlijk te laten verlopen en weet wat het doen moet, ook werd er mij aangeleerd dat mijn lichaam rustig is en mijn maag en darmen ook, zo leerde ik dus dat je helemaal niet hoeft te braken tijdens een bevalling. Wat ik heel fijn vond dat het voor ons was dus heel persoonlijk, en dat we tijdens de sessie alles konden vragen over de bevalling en dat ik vragen kon stellen die ik normaal niet in een groep zou stellen maar dit maakte me erg rustig ik was goed voor bereid..
Op 27 oktober begon het de bevalling. De nacht voelde ik iets maar wist niet wat het was en ben rustig gaan slapen en later een spelletje gedaan , rond half 8 kreeg ik licht iets krampjes ik zei mijn man dat de bevalling begonnen was. Ik was rustig pufde af en toe een wee weg, al kon ik het geen echte weeën noemen want ik voelde niet echt pijn maar meer iets opkomen en weg zakken *ik weet dat het raar klinkt maar het was echt zo*.
Mijn man maakte een kruik klaar dit vond ik even lekker omdat ik nog het eea wilde doen in het huishouden.
Mijn man maakte koffie en kwam bij me liggen en vroeg of de weeën regelmatig waren ik dacht van niet maar toen hij het bij hield bleek ik om de 2 a 3 minuten een wee te hebben. Hij wilde de verloskundige bellen wat ik onzin vond ze had immers weekend en kon ook eindelijk eens uitslapen misschien dacht ik, maar goed mijn man pakte door en belde toch.
De verloskundige moest zich even klaar maken en rond 10 uur was ze bij ons, ze besprak het eea met ons en rond half 11 kreeg ik een inwendig onderzoek, ik had slechts 1 cm ontsluiting dus dit zou de dag nog duren aangezien het ons 1e kindje was en dus ook nog wel wat extra tijd kon duren, we moesten rekening houden met de avond/nacht dat ons wonder ter wereld zou komen. Ik probeerde speeksel aan te maken en lekker rustig te blijven, dit ging me eigenlijk goed af, ik wachte op de overgang naar de volgende fase die weer iets heftiger zou worden maar nee het bleef heel makkelijk *pijnloos*.
Rond het middag uur wilde mijn man eten voorbereiden ik heb hem toen gezegd dat die bij me moest blijven omdat ik enorme druk voelde, hij moedigde mij aan te gaan puffen dat lukte niet meer en ook speeksel aanmaken wilde niet. Hij zei dat we nog een tijd voor ons hadden hoe ik dat voor me zag ik wist het niet het enige wat ik dacht ik kom al nooit meer in het ziekenhuis mocht het nodig zijn, hoe kun je denken he.
Rond kwart over 12 zei ik hem de verloskundige in te lichten wat dit was en hoe verder, ze zei gelijk te komen en om 12:35 arriveerde ze, keek om de hoek liep gelijk weg om spullen te pakken. Mijn man besefte nog niet helemaal wat er was, dat kwam toen ze de navelklem aangaf hem aan het hoofdeind neer te leggen, het besef dat het zover was. De kraamzorg werd gebeld en ze moesten maar zien waar ze precies moesten zijn want de verloskundige moest de baby opvangen zei ze. Het ging snel en pijnloos het enige wat ik voelde was een drukkend iets en zo is onze dochter om 12:51 geboren. Het besef kwam pas veel later omdat het zo snel ging en ik dus geen pijn ervaring heb beleefd…
Ik heb mijn 9 maanden fantastisch gevoeld tijdens de zwangerschap en ook de bevalling was een heel mooi iets om mee te maken, zoals ik had gehoopt intiem en snel en idd bijna dat de verloskundige te laat was.
Tuurlijk weet ik dat het uniek is het zo te beleven, maar ik denk omdat ik zo ontspannen was en dagelijks tijdens mijn middag uurtje rust de tekst luisterde ik zo ontspannen de bevalling in ben gegaan.
Ik weet nog dat Sandra vertelde dat iemand uit het westland de bevalling als bijna pijnloos had ervaren, ik dacht tuurlijk fijn, die sprookjes maar ik heb het zelf ook zo beleefd.
Mijn verhaal wilde ik graag delen hoe het kan en wat mijn ervaring is geweest met zwanger in balans, erg positief en fijn dus en ik hoop dat jullie het net zo mogen ervaren, het is iets moois, iets natuurlijks, je lichaam is gemaakt hiervoor. Ik vond het erg fijn technieken te leren en te leren ontspannen om de bevalling mee te maken als een mooi iets wat is uitgekomen.,
Veel liefs,
een moeder op een roze wolk